Bij Joelia gaat het altijd over lekker eten, soms over geld

Misschien twijfelden ze bij Peak Value of het voldoende was om ondernemers naar een diner te lokken met het thema: Show me the money. Voor alle zekerheid kozen ze als locatie Joelia, by Mario, het pas geopende nieuwe restaurant van Mario Ridder in het Hilton Hotel. Dan moet je wel een héél goede smoes hebben om de uitnodiging af te slaan.

Eerst even: wat is Peak Value? Dit bedrijf maakt zichtbaar waar een onderneming over drie jaar kan staan, welke inzet dat nu kost en hoe je in stappen het uiteindelijke doel bereikt. Het Ondernemersdiner wordt maandelijks georganiseerd; het sleutelwoord is ‘inspiratie’, noem het een netwerkevent. Tussen de gangen door zijn er sprekers, tijdens de gangen worden ervaringen gedeeld.

Het ging over geld en lekker eten

Tijdens het zestiende Ondernemersdiner in Joelia ging het dus over geld en lekker eten. Mario Ridder was zelf ook nadrukkelijk als ondernemer aanwezig. Hij vertelde, op de vraag wat hij heeft met geld, dat hij ‘behoorlijk had geïnvesteerd’ in zijn restaurant. ‘Dat was niet gemakkelijk. Ik moest als chefkok onderhandelen met een Amerikaanse partij, het Hilton Hotel. Daar zijn maanden overheen gegaan, het was de vreselijkste tijd van mijn leven, want al die tijd wilde ik maar één ding: koken. Maar uiteindelijk hadden we een deal.’

Een ander probleem waar de ondernemer Mario Ridder mee werd geconfronteerd, was het bijeenbrengen van het geld. Hij kwam op een bedrag van 2,2 miljoen een kwart miljoen tekort: ‘Geen enkele bank wilde geld in het bedrijf steken. Ik ben eruit gekomen met private partijen.’

Gerard Zwartkruis, die als bankier van Rabobank aanwezig was, herkende de klacht. Toen hij zich op de zeepkist, die Peak Value bij elk Ondernemersdiner klaarzet, had gehesen, erkende hij dat het bankwezen een flinke deuk had opgelopen. ‘Maar het goede nieuws is dat er veel geld is bij de banken. Het probleem is dat het vertrouwen te voet komt en te paard gaat. Ik heb ook fouten gemaakt: tot 2007, toen de crisis begon, heb ik net als andere bankiers veel te gemakkelijk geld verstrekt. Zoals we dat toen deden, kan niet meer. Ik zie de rol van de bankier nu meer als die van regisseur binnen netwerken. Wij brengen geldvragers en geldbrengers bij elkaar.’

‘Ik kom snel met je praten,’ beloofde Mario voordat hij zich naar de keuken haastte waar aan het hoofdgerecht (kalfswang met gesmolten ganzenlever en verschillende bereidingen van witlof) werd gewerkt.

Hij had trouwens nóg een investering gedaan: de wijn die bij het Ondernemersdiner werd gedronken, was voor zijn rekening.

Op de foto van Maarten Laupman: Mario Ridder op de zeepkist, rechts van hem Marcel Broersma van Peak Value.

Bron: www.debuikvan.nl

Start typing and press Enter to search